RSS

De Vergeetclub, Tosca Niterink

31 Aug

Geweldig boek, al vanaf de eerste letter. Wie bekend is met het werk van Theo & Thea zal zich in dit boek beslist vermaken. Het is een bundeling van columns die eerder in de krant verscheen.
In De Vergeetclub speelt Tosca’s eigen moeder de hoofdrol, die uit huis geplaatst moet worden wegens meer begeleiding nodig hebben dan door de kinderen nog op te brengen is. Achter cijferslot en grendel komt ze te wonen tussen andere bejaarden die hun tijd in feite uitzitten.
De manier waarop dit wordt omschreven door Tosca is zowel schrijnend, omdat je het ontbreken van diverse zaken toch echt wel terugleest, maar ook met ontzettend veel humor. Je ziet meteen Thea met haar grote tanden en opgestoken haar weer voor je.
Op hilarische wijze omschrijft ze hoe het eraan toegaat. Eigenlijk door alleen de omgeving en simpele gebeurtenissen weer te geven. Hoe de hal is aangekleed met een slee en een klomp waar een kaars in zit, bijvoorbeeld. Of hoe alle oudjes staan te wachten bij de prullenbak waar iemand tegenaan is gereden. Hoe ze een van de bejaarden doorverwijst naar een verpleegster met de woorden dat dat een grondstewardess is, omdat het betreffende exemplaar op een aankomend vliegtuig (?!) staat te wachten. Dat werk. 
Dan zijn daar ook nog de gesprekken, die zo vreselijk uit de lucht zijn gegrepen dat het leidt tot een zeer droog en grappig geheel. 
Ik heb het vergeleken zien worden met de bejaardenversie van Absolutely Fabulous en inderdaad, afgezien van de drank en sigaretten: dat is het ook.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on August 31, 2014 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: