RSS

De Lokroep, Jeroen Koning (recensie)

26 Jun

Dit boek, geschreven door Jeroen Koning, heeft een opvallend vreemde opzet, eigenlijk.

Het verhaalt over Thomas, die na een bijna-dood-ervaring in de zee, vastbesloten is zijn vader te gaan zoeken. Zijn nuchtere moeder is hierover nogal verdrietig en zoekt steun bij een vriendin, want Thomas vertellen over haar verloren liefde, dat doet haar teveel pijn. Ondertussen verschijnt Frank ten tonele, die Thomas’ moeder wil helpen omdat hij bepaalde signalen herkent bij Thomas.
Het boek heeft hier veel spirituele en filosofische dwalingen, niet voor iedereen weggelegd. Het grappige is dat het boek op zichzelf wel als een pageturner weg leest, omdat de schrijver duidelijk in de gaten heeft gehad hoe hij dat doen moest. Terwijl vrijwel al z’n personages zo’n afkeer hebben van ‘die grote, snelle, verlangende’ wereld.

De snelle verhaallijnen worden gevormd door het detective-achtige element: Thomas’ moeder weet wel dat hij zijn vader wil zoeken, maar Thomas verdwijnt ineens.
Ondertussen is er nog een andere verhaallijn, en omdat de schrijver er niet NOG eentje heeft gemaakt, is het vrij eenvoudig om 1 en 1 bij elkaar op te tellen. Het einde is al op pagina 3 geen verrassing meer.
Hoewel de schrijver daar hier en daar wel een poging toe heeft gedaan, komen de karakters ook niet heel erg uit de verf. Hier en daar volgt wel een omschrijving van hoe ze eruit zien, maar meer ook niet. Het zijn eerder persoonlijkheidstrekjes die de boventoon voeren.

De filosofisch en spiritueel bedoelde stukken zijn daarnaast ook nog tamelijk arrogant geschreven. Er zit een soort fantasy inslag in ook, wegens mythische figuren die voorbij komen waaien, dat maakt het ook wel weer leuk. Al met al is het geen beroerd boek.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on June 26, 2015 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: