RSS

Baby’s in de kinderopvang

29 Aug

We kregen een brief van de kinderopvang. Wat wijzigingen. Waaronder het opvangen der baby’s. Die groep zou, zou zei de brief, ‘volledig zelf gaan draaien’. Waarom dat is, werd niet vermeld.

Ik weet toevallig wél waarom.

De GGD is allergisch voor mensen die creatief zijn met regels. Echt regelrecht allergisch. Houden ze niet van. Wat de GGD voorschrijft, moet tot op de letter gevolgd worden. Bleek voor mij, toen ik hoorde dat baby’s niet meer dan 4 paar ogen op een dag mogen zien. Kennelijk. Wat houdt dat in? Dat baby’s naar de crèche brengen voor het beleid daar gevolgen heeft. De leiding moet er in zo’n geval voor zorg dragen dat baby’s inderdaad niet meer dan 4 ogen ontmoeten. Op een dag staan er 2 leidsters op een groep, wat overeenkomt met het vier-ogen-beleid, en meer dan dat mogen het kind ook niet aankijken. Dat er andere ouders zijn die ook hun kind komen brengen/halen, dat is dus eigenlijk al teveel. Het liefst zou de GGD die ook een zak over hun kop trekken om te zorgen dat de baby niet teveel in de war raakt.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit gelezen heb over onderzoek waaruit zou blijken dat het baby’s van een bepaalde leeftijd zo enorm zou schaden als ze meer dan die 4 ogen zien. Vriendjes, vriendinnetjes, hoe zit het daar dan mee? Dat onderscheid maakt de GGD namelijk niet. Die zegt: er mogen maar 2 verschillende volwassenen zijn op zo’n groep, die zich met de betreffende baby bezighouden. Wat de GGD kennelijk niet doorheeft, hebben u en ik wel: een baby maakt geen onderscheid tussen ‘grote’ en ‘kleine’ mensen. Is hun besef nog niet groot genoeg voor. Nee, echt niet.

Een kind heeft er sowieso gemiddeld een jaar (12 maanden, ja) voor nodig om tot het besef te komen dat al die rondzwaaiende, wapperende onderdelen die de hele tijd voor zijn/haar ogen komen, z’n ledematen zijn. Dat dat allemaal aan ‘m vastzit.

Zodoende ben ik benieuwd hoe de GGD tot hun conclusie is gekomen:
Hebben ze langdurig onderzoek gehouden onder kinderen die al van jongs af aan op de crèche zaten?
(en zo ja, hoe heeft dat onderzoek er precies uitgezien?)
Een groepje overenthousiaste eerstejaars studenten statistiek op wat cijfertjes losgelaten en aan de hand daarvan leuk wat beleid geschreven?
Of, nog leuker, iemand die sowieso al niet wilde dat kleine baby’s naar de opvang worden gebracht een subjectief onderzoek laten doen?

 
Leave a comment

Posted by on August 29, 2015 in Opinion

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: