RSS

Meisjeskleding

14 Oct

Je hebt van die grote winkels die geweldige zijn in vele opzichten. Ze zijn ruim gesorteerd, voor vrijwel ieder wat wils in de schappen. Niet te duur, eenvoudig maar raak ontwerp, nuttig voor de hele familie: dat werk. Dan is het zo jammer als je toch ergens een minpunt vind. Een hinderlijke, voor bepaald publiek.
De meisjesafdeling. Niet voor Tomboys. Niet echt. Sterker nog, zodra de tepels van de jongedames wat meer naar voren gaan wijzen, wil men ze bij een bepaald warenhuis graag al inpakken in de welbekende schoudervulling/kipfilet padded behaatjes, met bijbehorende reetveter.

Echt: WAAROM??

Laat meisjes lekker tutten met poppen, laat ze auto’s in bed leggen, haal hun interesse voor sterrenkundige principes naar voren, maar laat ze niet al bij voorbaat het idee krijgen dat ze zijn voorbestemd om ergens in een hoek ‘mooi te gaan zitten zijn’.
Mannequin.
Niet in de laatste plaats omdat de vooruitzichten in dat werk goed beroerd zijn -wie de berichten leest, zelfs van Doutzen Kroes, weet dat het stiekem slavenarbeid, mensenhandel, is. Er wordt met paspoorten gerommeld, de modellen worden gouden bergen beloofd en alleen het gros ervan krijgt dit ook daadwerkelijk voor elkaar. Meestal na veelvuldig naakt poseren.
Doutzen Kores ging, tijdens haar zwangerschap, met ‘onbetaald verlof’. Nu schijt dat mens geld, dus voor die paar maanden maakte dat ook niet veel uit, maar toch. In elk ander beroep krijg je doorbetaald en heb je recht op zwangerschapsverlof. Waren er geen fotoshoots voor zwangere vrouwen? Of was haar buik daar dan weer te ‘plat’ voor? Het maakte voor mij in één klap helder dat de modellen industrie nog altijd allesbehalve zuivere koffie is. Maargoed, dat terzijde.

Jongenskleding is bij dit zelfde warenhuis is bijzonder saai trouwens. Nauwelijks printjes die wat variabel zijn, geen mogelijke ‘wiskundigen in de dop’ die nog eens leuk beloond worden met een formule hier of daar. Jongens zijn natuurlijk ook niet in te pakken in gezellige franje, dat snap ik best, maar een beetje meer variatie dan nu kan toch geen kwaad? Alleen maar donkere kleuren en het liefst zo min mogelijk patronen?

Waarom ik me daar zo aan erger? Niet zozeer omdat ik denk dat meisjes dat ‘mooi zijn’ niet willen. Elk mens droomt ervan voor iemand de mooiste te zijn, in alle opzichten. Ik vind het zo erg omdat meisjes op deze manier een boodschap uitzenden die ze zich niet altijd bewust zullen zijn:
‘Ik ben sexy’.
Meisjes weten niet altijd wat dat met zich meebrengt. Ze weten niet dat dat in kan houden dat iedereen, inclusief hun eigen buurman, oom, neef of joost mag weten wie, diezelfde boodschap ook binnen krijgen. Ik vind dat ze daar tegen beschermd moeten worden. Het moet niet zo zijn dat een familievriendelijk warenhuis de meisjes verteld dat het volkomen normaal is om dat te dragen. Of dat nu dankzij blootborstige popfiguren zo is, ja of nee, ik vind het meer iets voor de kledingzaken die toch al provocerend te werk gaan. Het is tenslotte tegen het zere been van ouders schoppen. Een familievriendelijk warenhuis vind ik niet in dat rijtje thuis passen.

 

 
Leave a comment

Posted by on October 14, 2015 in Daily life, Opinion

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: