RSS

Hoe duur was de suiker?

02 Jul

Een film van Nederlandse bodem over de slavernij in Suriname, helaas veel te kort geleden.

Opvallend is dat de slaven in deze film aanzienlijk beter acteerwerk neerzetten dan hun tegenpolen, de witte eikels. Dieptepunt zijn wel de twee dames, gespeeld door Gaite Jansen en Anna Raadsveld, die duidelijk nooit hebben geleerd om op het witte doek te schitteren, alleen maar op het toneel. Hun overdreven uitspraken van ongeveer elk woord, elke letter, hoort daar duidelijk thuis. Er zit geen enkele emotie in Gaite Jansen, Anna Raadsveld doet op den duur haar best, maar veel meer dan matig wordt het eigenlijk niet. De man om wie ze vechten doet zijn uiteindelijke keus eer aan. Hij is niet spannend, hij is gewoon een man.
Benja Bruijning had z’n baard wat beter vast moeten lijmen, had vast niet geholpen voor z’n spel, maar mogelijk had-ie zich dan in elk geval ergens achter kunnen verstoppen.
Kees Boot doet geweldig z’n best, en aangezien hij tegenover Yootha Wong-Loi-Sing staat, lukt dat wat beter, zeker op het eind.

Ik heb het boek nooit gelezen en zoals gewoonlijk heb ik begrepen dat dat wel beter was. Sowieso is er nogal wat weggelaten uit dat boek. Ook dit blijkt de film niet ten goede te komen. Niettemin is het een bijna twee uur durend exemplaar.

De vernederingen die de slaven moeten ondergaan en de terreurgroep die een deel van hen opzet is erg doordringend, maar helaas door Gaite komt het gewoon niet zo krachtig over als dat in films als The Maid, The Color Purple en Twelve Years A Slave wél doet. Ik las dat ze een prestigieuze prijs heeft gekregen voor haar optreden in deze film. Ik vind Thekla Reuten in De Tweeling aanzienlijk beter spelen dan Gaite Jansen in deze.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on July 2, 2017 in Films, Opinion

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: